Alunul

Mountain View


Alunul –este un arbust fructifer care reprezinta o specie valoroasa, cu fructe placute la gust si constituie un aliment foarte hranitor datorita continutului mare in uleiuri (50-73%), proteine (12-18%), vitamine, saruri minerale.

Alunele pot fi consumate in stare proaspata, prelucrate in produse de cofetarie sau pot fi utilizate pentru extragerea uleiului.

Mountain View

Fiind putin pretentios in ceea ce priveste solul si mai ales ingrijirile culturale, alunul este un arbust ce nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina de langa casa. Avand o inflorire abundenta, cu mare bogatie de polen, alunul reprezinta prima sursa de polen pentru albine.

Intra pe rod incepand de la varsta de 4-5 ani. Infloreste cu mult timp inainte de a infrunzi, avand o perioada de vegetatie in jurul a 250 de zile. Mugurii vegetativi au o perioada de repaus mai lunga, pornind in vegetatie cu 25-30 zile in urma celor floriferi. Rezista la geruri mari, de pana la -30°C, insa prezinta sensibilitate la gerurile mai mici de -10°C ce apar in perioada infloritului.

Mountain View


Nu este pretentios la sol, reuseste chiar pe terenuri pietroase, sarace, calcaroase sau acide. Alunele se consuma proaspete, usor prajite si sarate sau prelucrate in diferite produse de cofetarie.

Mountain View


Ca medicament, alunele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate. Deoarece au un continut foarte redus de hidrati de carbon, alunele pot fi consumate de diabetici fara teama.



Vitaminele din complexul B care intra in compozitia alunelor contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza activitatea tractului gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si a pielii.

Miezul de alune este indicat in alimentatia copiilor, a adolescentilor, sportivilor, batranilor, persoanelor anemice, tuberculoilor, femeilor cu tulburari de menopauza, precum si in cazuri de neurastenie, impotenta, nefrite, colici nefritice, viermi intestinali.

Mountain View


Alunele se numara printre fructele cele mai consistente si au, in plus, un procent crescut de calciu si fosfor, substante care cresc puterea de concentrare si receptivitate.

Tehnologia de cultura la alun:

Plantarea alunului in radacina goala este recomandat sa se faca toamna, cele in ghiveci pe toata perioada anului, prin saparea unor gropi de 40-40-40 cm, deoarece alunul ii dezvolta sistemul radicular lateral.

Mountain View


Distanta de plantare pentru alun este de la 4m intre randuri si 3 metri intre plante, pana la 5 x 4 m sau 5x5m. Plantele de alun pot fi formate si cu semitrunchi de 40-60 cm sau cu schelet cu 4-5 ramuri de baza.

Mountain View

Plantatiile comerciale de alun necesita terenuri in panta redusa, mecanizabile, profunde si bine drenate iar in zonele secetoase, irigabile. Este contraindicata plantarea alunului pe terenuri de pe care au fost defrisate in anul respectiv sau cel precedent specii de arbori sau arbusti care drajoneaza.

Alunul se poate cultiva dupa el insusi deoarece nu este influentat de fenomenul de oboseala a solului.

Daca prezinta denivelari mai accentuate terenul se niveleaza dupa o decopertare prealabila si o scarificare, respectiv o decopertare ulterioara.

Mountain View

Drenajul este foarte important pentru reusita culturii alunului. De aceea dupa fertilizarea de baza cu substanta activa sulfat de potasiu si superfosfat, terenul se desfunda sau se scarifica in sens dublu cu doua-trei luni inainte de plantare.

Inainte de plantare terenul se niveleaza cat mai bine si se picheteaza.

Daca iti plac alunele proaspete, direct de la sursa, precum si aspectul salbatic si cu frunzis bogat al unui arbust ca alunul, dar ai si un petec de pamant disponibil, nu e nimic mai simplu decat sa-ti imbogatesti gradina cu un alun.

Alunul nu este un arbust pretentios, de aceea il intalnim sub forma de tufa cu numeroase tulpini, inaltimea de 3-6 m si mai rar ca arbore, in foarte multe zone ale tarii noastre, dar mai ales in spatii deschise, aerisite.

Mountain View

Acest aspect trebuie respectat si atunci cand vrei sa aduci un alun in gradina ta.

Alunul poate valorifica cele mai variate tipuri de sol iar ingrijirea pe care trebuie sa i-o acordati nu este foarte pretentioasa, insa iti da in schimb fructe bogate in uleiuri, proteine, calciu, fier, vitamine, fosfor, potasiu si alte saruri minerale.

Mountain View

Detalii importante.

Alunul poarta denumirea de Corylus avellana, fiind o specie care se afla si in stare nativa la noi in tara, ocupand suprafete insemnate in biocenozele de tip FAG-STEJAR, creste relativ incet, producand alune abia dupa 4 ani de dezvoltare. Alunul este o planta unisexuat-monoica, adica are flori masculine si flori feminine pe acelasi alun.

Mountain View

Inflorirea incepe in februarie-martie, mai rar in ianuarie, cu mult inainte de dezmugurire si este verde circa 250 de zile pe an, ceea ce il face sa fie dorit in gradini pentru efectul decorativ deosebit, in acest scop fiind folosit mai ales alunul cu frunze rosii (Lambert rosu). Polenizarea la alun este anemofila, adica se efectueaza cu ajutorul vantului, care transporta polenul pe o distanta de 10-20 m. Pe timp calm, polenul se deplaseaza sub actiunea gravitatiei si polenizeaza florile feminine pe care eventual cade. Inflorind inaintea altor specii pomicole, alunul este vizitat de albine care-i colecteaza polenul. polenifera.

Prefera expozitiile cu insolatie mijlocie, pe locurile insuficient insorite produce nesatisfacator, iar excesul de insolatie ii este deasemenea nefavorabil, lucruri de care e bine sa tinem seama cand plantam un alun. In mod natural, alunul se gasete in vai deschise, unde solul este usor umed, iar apa de ploaie nu stagneaza foarte mult, panza freatica sa fie sub adancimea de 1,5 m, alunul fiind sensibil la asfixia radiculara.

Alunul rezista foarte bine la temperaturi scazute(ger), ramurile lui suporta scaderea temperaturii chiar sub -30 grade Celsius, dar amentii, la unele soiuri pot degera in iernile grele. Alunii ajung si pana la varsta de 80 – 100 de ani, sunt longevivi, produc constant an de an si au o mare capacitate de regenerare datorita insusirii lor de a produce lastari din zona coletului si din radacini (drajoni). Astfel sub acest aspect alunul este o planta pionier, avand un important rol antierozional si de fixare a solului.

Caracteristici morfologice si de productie.

Sistemul radicular. La alun este bine ramificat dar superficial, majoritatea radacinilor dezvoltandu-se pe profil intre 5 si 50 cm si depasete de 2,5 ori proiectia coroanei. Unele radacini verticale mai ales pe soluri revene pot patrunde pe profil pana la 1,5-5 m.

Daca temperatura solului nu scade sub +2°C, radacinile de alun cresc tot timpul anului. La fel ca la celelalte specii pomicole radacinile alunului inregistreaza doua valuri de crestere, unul primavara la inceputul primaverii si altul toamna, dupa caderea frunzelor.

Partea aeriana. In mod natural alunul de aceeasi varsta sau de varste diferite creste sub forma de tufa constituita din mai multe tulpini, cu o inaltime de 3-4 m. Tulpinile in varsta de un an sunt ramificate si au muguri vegetativi, cate unul la fiecare nod.

Mountain View

In primavara anului urmator apar lastari din muguri vegetativi, lastari care vor deveni ramuri anuale.

Alunul prezinta trei categorii de muguri: muguri vegetativi, muguri de amenti din care se vor forma inflorescente cu flori mascule si muguri micsti de flori femele din care se vor forma cresteri vegetative si florile femele.

Mugurii micsti nu se pot deosebi intre ei de cei vegetativi dupa aspectul exterior ci doar daca sunt sectionati. Pe lastar ei au o pozitie terminala si subterminala. Frecvent mugurii micsti sunt asezati la baza axului pe care se afla grupul de amenti.

Alunul este o specie unisexuat monoica. Inflorescenta cu flori femele denumita glomerula are in componenta 2-8 flori. Florile mascule sunt grupate in amenti cilindrici, formati in anul precedent. Ele necesita 350-600 de ore de inflorire iar cele femele 600-800 ore (M.Popescu, .a., 1982).

La alun ca si la nuc este prezent fenomenul de dichogamie. Cele doua categorii de flori mascule si femele pot deveni apte pentru fecundare simultan sau pot aparea fenomene de protandrie sau protoginie.

In ultimele doua situatii fenomenul de fecundare a florilor se desfasoara in mod defectuos sau nu are loc, din acest motiv se vor planta si alte specii pentru polenizare sau polenizatorii specifici fiecarui soi.

Pentru zonele calde (la limita in sud/vestul Romaniei cu riscurile de rigoare) se recomanda Romana ,Tonda Gentile delle Langhe si Tonda di Gifoni soiuri cu o productie ridicata (cca 5000-8500 kg/ha) de alune.

Mountain View

Mountain View

Mountain View

Pentru zonele reci singurele soiuri deja aclimatizate in Romania, Moldova, Rusia si Ucraina este Tonda Gentile dele Langhe (T.G.L. sau Rotunda de Piemont, Trilobata) si Tonda Gentile Romana. Aceste soiuri sunt singurele ce pot fi recomandate pentru introducerea in cultura in zonele colinare si submontane reci din Romania (Transilvania, dealurile subcarpatice, zonele submontane).

Ele manifesta de asemenea cea mai inalta rezistenta si toleranta la boli si daunatori.

In acelai timp TGL are cel mai ridicat procent de uleimotiv pentru care este folosit predominant in industria ciocolatei de lux (ex.Torone realizat de Ferrero Rocher; Crema de alune…etc)



Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Alunul
  • Cultivarea Alunelor
  • Intretinerea
  • Combaterea Bolilor
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Recoltarea si Valorificarea CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































    Persoane de contact si asistenta
    Nume Prenume: Nuti Lazar
    functia: economist
    e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
    tel: 0724095743
    Nume prenume: George Jorj
    functia: tehnician specialist
    e-mail george@iltartufoalba.ro
    tel: 0726255503
    Detalii pentru comenzi,
    produse cu trufe,retete
    culinare pe baza de trufe:
    Nume prenume: Dan Nicoleta
    e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
    Tel: 0726255504

    Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

    Nume prenume : Simon Nicoleta

    Tel.:  00359876900372
    kunti2009@yahoo.com