Alunul

Intretinerea solului se poate mentine ca ogor lucrat prin distrugerea periodica a buruienilor pe perioada de vegetatie cu ajutorul discului sau cultivatorului sau lucrarea unei benzi in lungul randului si inierbarea intervalului. Indiferent de modul de intretinere a solului, in perioada recoltarii, solul trebuie sa fie curatat de buruieni, pentru a permite recoltatul in conditii bune.

Ingrijirea alunului

Se recomanda ca plantarea alunului in radacina goala sa se faca toamna,(se folosesc marcote bine inradacinate, iar datorita faptului ca radacinile pierd repede turgescenta(seva), plantarea trebuie facuta in timp cat mai scurt ), intrucat porneste repede in vegetatie primavara, iar cele in ghiveci se pot planta pe toata perioada anului, inafara de sezonul rece.

Daca se doreste plantarea mai multor aluni sau plantarea unui alun alaturi de alti pomi, distanta intre ei trebuie sa fie de circa 4 m.

In primii ani de viata, alunul nu se va toaleta, ci abia dupa 3-4 ani se vor efectua scurtari ale ramurilor si atunci se vor taia cu grija, doar ramurile de rod debile, semischeletul alungit si uscat, pentru intinerire.

Daca alunul prezinta semne de imbatranire, se poate taia mai mult, unele tulpini se inlocuiesc cu altele tinere aparute din zona coletului, pentru revigorarea vegetatiei si facilitarea fructificarii.

Mountain View

 

 

Intretinerea plantatiilor.

Intretinerea solului la alun da rezultate bune in urmatoarele sisteme: ogor negru, ogor combinat cu ingrasaminte verzi iar pe terenuri accidentate cu suficiente precipitatii, sistem “telina” cu prelucrarea solului sub coroana plantei. Prelucrarea solului se va face cat mai superficial 10-12 cm pentru a nu afecta sistemul radicular.

 

Pentru dezvoltarea culturii in conditii optime va rugam sa respectati urmatoarele indicatii:

ANUL  I  DE LA PLANTARE :

Lucrari de plivire manuala in jurul plantei, efectuarea unui disc de colectare a apelor pluviale  in jurul plantei cu un diametru de cca 40 cm.

Frezarea terenului, intre randuri pentru a evita cresterea ierbii. Aceasta operatie se va repeta ori de cate ori va fi nevoie, minim de 2-3 ori pe an.

Irigarea plantatiei pe toata perioada anului, tinand cont de cantitatea de precipitatii, pentru a  evita stagnarea apei in cultura care va duce la asfixierea plantei.

ANUL  II  DE LA PLANTARE:

Se vor repeta lucrarile de plivire si afanare manuala in jurul plantei, efectuarea discului de colectare a apei pluviale.

Frezarea terenului intre plante ori de cate ori este nevoie, pentru  a evita cresterea ierbii .

Irigarea plantatiei.

ANUL III  DE LA PLANTARE :

Se vor repeta lucrarile de plivire manuala in jurul plantei si efectuarea discului de colectare in jurul plantei.

Incepand cu anul 3 lucrarile de frezare a terenului vor inceta, pentru a nu afecta radacinile care s-au dezvoltat pe un diametru mult mai mare.

In acest an se va toaleta si cultura dirijandu-se in cultura copac sau tufa.

In anii urmatori se vor efectua operatii de intretinere a culturii, toaletarea copacilor ori de cate ori e nevoie la indicatia tehnicienilor.

Irigarea culturilor depinde desigur de dimensiunea  plantei si a coroanei. Se pleaca de la cca 4-5 litri de apa  la 4-5 zile  in perioada secetoasa pana se va ajunge la dimensionarea volumului necesar. Este foarte importanta distributia apei pentru a nu crea prin lipsa ei stresul plantei, dar  nici irigarea abundenta pentru a nu crea asfixierea plantei. In anii urmatori se va efectua cosirea ierbii cu motocositoarea sau manual.

Pentru rezultate optime este necesar ca anual sa se efectueze analiza solului. Doar asa se pot vedea modificarile caracteristicilor solului si la nevoie se poate interveni, eventual, pentru restabilirea parametrilor optimi dezvoltarii. Aceste operatiuni se vor efectua de catre tehnicienii nostri la cererea dv.

Pentru ingrijirea unei culturi nu este necesara o pregatire speciala. Mentionam ca asistenta tehnica de specialitate este gratuita in primul an de la plantare. Ca si intretinere trebuie irigati puietii in perioada de, cosita iarba printre ei si din al treilea an toaletati.

Este absolut interzisa folosirea ingrasamintelor chimice sau a adaosurilor de substante decat numai la indicatia specialistului.

Va recomandam sa urmati intocmai directivele tehnicienilor nostri atat pentru infiintarea culturii cat si pentru intretinerea ei ulterioara.

 

Problemele care le-au avut cultivatori au fost acelea ca nu au respectat directivele noastre ( nu au efectuat irigarea culturilor conform indicatiilor noastre si astfel s-au uscat puietii, nu au efectuat operatiunile de cosire la timp si asfel iarba a crescut mai mare decat puietii- punand astfel in pericol dezvoltarea puietilor ).

In primul an, daca nu aveti sezoane deosebit de uscat, nu e nevoie de ingrijire speciale:

 1. irigarea se face in functie de gradul de precipitatii anuale si a fertilitatii solului ,in primii doi sau trei ani, daca terenul este plat poate fi, de asemenea, macinat. Acest teren devine mai putin compact si permite o mai buna absorbtie de apa, desi  la deal este foarte riscant, deoarece  o  ploaie torentiala violenta inmuind pamantul, creaza brazde nocive greu de eliminat.

 

 1. sa se  sape solul in apropierea plantei, pentru a elimina iarba care nu a fost taiata la frezare, cel putin la fiecare doua luni.
 2.     Irigati daca sezonul este uscat trebuie sa se ajute planta sa prinda radacini si se  recurge la irigare;

In caz de nevoie, trebuie sa utilizati un butoi  cu o capacitate de cel putin 1000 de litri si se furnizeaza fiecare planta cu cel putin 5 litri de apa, avand grija ca apa sa ramana la radacina si sa  nu curga prin lateral. Daca apa are dificultati  pentru a penetra e  nevoie sa prasiti in jurul plantei pentru a sparge solul..

 1. taiati manual drajonii in plus ( nefolositori ), in toamna anului.

 

 1. tratamente - toamna un tratament bazat pe o solutie de sulfat de cupru.

Personalul cu experienta, activitatea desfasurata necesita aproximativ urmatoarele date:

 

 1. taierea (intr-o singura directie) 3 ore pe hectar
 2. sapatura 700 plante               13 /ora, 67 secunde la planta
 3. posibil irigare, 80 secunde pe planta,
 4. eliminare drajoni in plus(nefolositori), 60 secunde de planta
 5. tratamente                  700/4 ore, 27secunde de  planta
 6. plante de inlocuire 10/ora, 6 minute/planta de inlocuire.

Administrarea de ingrasaminte depinde de  mobilitea de nutrienti care trebuie administrata.

Fosfor si potasiu se administreaza de obicei, in toamna.Azotul este dat in schimb in primavara.

Daca se foloseste complex NPK, se recomanda 12-12-12, 16-16-16, maxim 20-20-20, atat primavara cat si toamna.

Administrarea  si cantitatea se face in functie de etatea plantei precum si de rezultatul analizei de teren, daca este constatata lipsa unuia dintre elementele susmentionate.

Se distribuie uniform in jurul plantei pe suprafata de cca 40cm-50cm, cca 20-30 gr/planta.

Lucrari specifice - sapatul, prasitul, plivitul

Aceste lucrari sunt foarte eficiente, mai ales daca sunt aplicate la timp. Anual, cel putin 2 sapari sau frezari intre randuri sunt necesare pentru a disloca solul, a-l aerisi si a-l permeabiliza. Se pot efectua si toamna, ca masura antiinghet, si cand, oricum, o buna parte din suprafata cultivata este sapata in acest scop. La sapa de toamna se pot aplica ingrasaminte cu potasiu si fosfor in totalitate si partial cele cu azot.

Prasilele se vor efectua ori de cate ori buruienile tind sa invadeze spatiile din jurul plantelor. Pentru efectuarea lor, este necesar sa se urmareasca o umiditate corespunzatoare a solului (dupa udare, dupa ploaie), dar nu o umiditate in exces.

Mulcirea cu piatra de calcar  este un procedeu de limitare a aparitiei buruienilor, prin acoperirea solului din jurul plantei cu piatra de calcar de diverse marimi de la 0 la 4 cm prin aceasta se asigura si o mai buna pastrare umiditatii in sol.

 Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
 • Recoltarea si Valorificarea CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com  Persoane de contact si asistenta
  Nume Prenume: Nuti Lazar
  functia: economist
  e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
  tel: 0724095743
  Nume prenume: George Jorj
  functia: tehnician specialist
  e-mail george@iltartufoalba.ro
  tel: 0726255503
  Detalii pentru comenzi,
  produse cu trufe,retete
  culinare pe baza de trufe:
  Nume prenume: Dan Nicoleta
  e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
  Tel: 0726255504

  Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

  Nume prenume : Simon Nicoleta

  Tel.:  00359876900372
  kunti2009@yahoo.com
  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face

  Smiley face