Recoltarea

Mountain View

Recoltarea se face mecanizat sau manual.

Mountain View


Recoltarea se face la maturitatea deplina, cand fructele cad din pom, cu sau fara involucru. Recoltarea cu involucru se face la pomii tineri si la cei situati pe pante si pe teren inierbat. Fructele mature au culoarea caracteristica soiului, ciocolatie-roscata, se desfac usor din involucru, miezul este dulce si stratul protector dintre tegumentul seminal si coaja este uscat.

Mountain View

Se aduna de pe jos prin mai multe treceri, sau se recolteaza si din pom cu involucru la o trecere. Daca se recolteaza cu involucru, acesta trebuie inlaturat imediat, altfel dupa uscare se desprinde foarte greu. Pentru a inlesni recoltarea, terenul trebuie fie cosit fie tavalugit, in functie de modul de intretinere.

Mountain View

Recoltarea mecanizata este posibila numai acolo unde terenul permite acest lucru, se executa cu o serie de masini, care intai aduna fructele in brazde si apoi le ridica, sau pe baza de aspiratie cu ajutorul unor furtune dirijate de muncitori.

Mountain View

Dupa recoltare, se inlatura involucrul, frunzele sau resturile de ramuri si se usuca cateva zile la soare sau in uscatoare specifice pana ce umiditatea scade la 5-6%, apoi se pot valorifica sau pastra.

Mountain View

Perioada de pastrare este dependenta de temperatura si pot fi pastrate mai multi ani. Alunele se pot pastra un an in camere aerisite la temperatura de 21ºC si umiditatea relativa de 65% sau timp de 2-3 ani la 2-4ºC si umiditate relativa de 65%.

 

Mountain View

 

Valorificarea este preponderenta catre industrie, sub forma de miez si numai 3% pentru consum in stare proaspata sau ca miez prajit.

Mountain View
 

Productia la ha

- Tonda Romana ;Tonda Gifoni: 8000-8500 kg/ha in sistem de plantare 4 x 3,5 m, 700 plante /ha

-Tonda Gentile dele Langhe (TGL):5000-5500 kg/ha in sistem de plantare 4 x 3,5 700 plante /ha

 

Precocitatea rodirii si potentialul productiv. Alunul produce fructe in anul al III sau IV de la plantare dar recoltele devin economice abia la varsta de 6-7 ani.

Cele mai precoce sunt soiurile: TGR, TGL, Lambert rosu, Lungi de Spania, Daviana.

Soiurile Cosford, Furfulak, Lungi de Landsberg intra pe rod mai tarziu.



Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Alunul
  • Cultivarea Alunelor
  • Intretinerea
  • Combaterea Bolilor
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Recoltarea si Valorificarea CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































    Persoane de contact si asistenta
    Nume Prenume: Nuti Lazar
    functia: economist
    e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
    tel: 0724095743
    Nume prenume: George Jorj
    functia: tehnician specialist
    e-mail george@iltartufoalba.ro
    tel: 0726255503
    Detalii pentru comenzi,
    produse cu trufe,retete
    culinare pe baza de trufe:
    Nume prenume: Dan Nicoleta
    e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
    Tel: 0726255504

    Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

    Nume prenume : Simon Nicoleta

    Tel.:  00359876900372
    kunti2009@yahoo.com