PARTICULARITATI TEHNOLOGICE Înfiintarea plantatiilor. Schemele de plantare depind de soi si de sistemul de cultura (conventional sau intensiv): - 5/5 m (400 plante/ha); -5/4 m (500 plante/ha); - 4/4m (625 plante/ha); -4/3,5m( 700 plante/ha); Plantatiile comerciale de alun necesita terenuri în panta redusa, mecanizabile, profunde si bine drenate iar în zonele secetoase, irigabile.
Este contraindicata plantarea alunului pe terenuri de pe care au fost defrisate în anul respectiv sau cel precedent specii de arbori sau arbusti care drajoneaza.
Alunul se poate cultiva dupa el însusi deoarece nu este influentat de fenomenul de oboseala a solului.
Durata rentabila a unei plantatii de alun este de circa 50-80 de ani
Daca prezinta denivelari mai accentuate terenul se niveleaza dupa o decopertare prealabila si o scarificare, respectiv o decopertare ulterioara.
Drenajul este foarte important pentru reusita culturii alunului. De aceea dupa fertilizarea de baza terenul se desfunda sau se scarifica în sens dublu cu doua trei luni înainte de plantare.
Înainte de plantare terenul se niveleaza cât mai bine si se picheteaza la 4 m între rânduri si 2,5 m pe rând, când alunul se creste în mod intensiv fructifer si 5 m între rânduri respectiv 3 m pe rând când se creste în mod mediu-intensiv.