Alunul

Taierile de fructificare vor urmari mentinerea echilibrului dintre crestere si rodire prin indepartarea tulpinilor imbatranite, prin taieri de reductie in lemn de 3-5 ani. Taierile de fructificare se aplica toamna dupa caderea frunzelor.

Ramurile anuale de pe semischelet nu vor fi nici rarite nici scurtate deoarece au in varf mugure mixt eventual un grup de amenti, iar prin scurtarea acestora se diminueaza recolta. Cresterile anuale viguroase nu se vor scurta, ele in anul urmator se vor transforma in semischelet purtator de rod. O lucrare specifica cu ocazia taierilor este indepartarea drajonilor si lastarilor din colet.

Taierea de formare a coroanelor este destul de sumara, se limiteaza la alegerea elementelor de schelet si corectarea unghiurilor de insertie, prin taieri de transfer pe ramurile laterale.
Taierea de intretinere si fructificare se face periodic si are drept scop rarirea coroanei pentru patrunderea luminii, intinerirea elementelor de semischelet epuizate, imbatranite, limitarea extinderii coroanei pe verticala si lateral etc. Daca plantele se cresc ca tufa, periodic se inlatura tulpinile batrane si se lasa tulpini de inlocuire. Numarul tulpinilor in cadrul tufei, nu trebuie sa fie peste 10, deoarece umbrirea reciproca duce la degarnisirea bazei lor. Pe masura ce pomii inainteaza in varsta, lungimea cresterilor anuale scade si trebuie facute taieri de stimulare a cresterii. Alunul reactioneaza bine la taierile de regenerare, care trebuie aplicate la plantele in declin, la care fructificarea este slaba, iar procesul de uscare afecteaza scheletul sau tulpinile din cadrul tufei.
Pe perioada de vegetatie se intervine periodic (2-3 ori) pentru suprimarea drajonilor si lastarilor care apar la baza coroanei. Netaiati acesti lastari debiliteaza plantele, concureaza la cresterea tulpinii si afecteaza calitatea recoltei. La pomii maturi se pot aplica erbicide pentru a distruge cresterile de la baza pomului.

Monotulpina are urmatoarele avantaje: reduce vigoarea plantei, permite suprimarea usoara a drajonilor, tulpina are cresteri mai echilibrate, iar intrarea pe rod este mai timpurie. Plantele conduse astfel sunt bine luminate si dau productii mari si constante. Monotulpina favorizeaza mecanizarea lucrarilor in plantatiile de alun.

Alunul poate fi condus cu monotulpina sau cu mai multe tulpini.

Monotulpina are urmatoarele avantaje: reduce vigoarea plantei, permite suprimarea usoara a drajonilor, tulpina are cresteri mai echilibrate, iar intrarea pe rod este mai timpurie. Plantele conduse astfel sunt bine luminate si dau productii mari si constante. Monotulpina favorizeaza mecanizarea lucrarilor in plantatiile de alun. Alunul formeaza de regula numai ramuri de schelet de ordinul I si II iar pe acestea se afla ramuri de semischelet si de rod. Desi la alunii tineri lastarii cresc destul de viguros (60-80 cm sau mai mult) ei nu prezinta lastari anticipati. Mai mult decat atat polaritatea este slab exprimata, ca atare la alun nu se pune problema degajarii varfurilor sarpantelor.

 

Conducerea alunului sub forma de vas. Acest sistem de conducere presupune formarea unui trunchi de cca. 60 cm si a unui numar de 4-6 sarpante, iar pe fiecare sarpanta cate 1-2 subsarpante. Marirea numarului de sarpante in coroana determina reducerea vigorii pomului.

 

Cresterea alunului in gard fructifer se face foarte usor datorita particularitatilor sale de crestere: asezarea mugurilor pe 2 randuri, ingrosarea si alungirea lenta a elementelor de schelet, garnisirea buna a sarpantelor cu ramuri de semischelet si de rod pe toata lungimea lor, polaritatea slaba, flexibilitatea ramurilor. Unghiul de ramificare este variabil in functie de soi. La soiurile Lambert rosu, Rotunda de Roma, Mari de Piemont, unghiul de ramificare este foarte mare (80-90º). Aceste soiuri se conduc usor sub forma de palmeta cu brate orizontale. Soiurile Lungi de Spania, Gunsbbert, se pot conduce sub forma de palmeta etajata sau neetajata. Unghiul de ramificare in aceste cazuri este de 45-60º. Soiurile Daviana, Webb premiat formeaza unghiuri de insertie mici care trebuiesc deschise prin dirijarea ramurilor pana la varsta de 3-4 ani.

Gardul fructifer se poate realiza si din plante conduse cu mai multe tulpini.

Conducerea sub forma de tufa presupune mentinerea a 6-8 tulpini la fiecare planta a caror prelungiri anuale vor fi scurtate la 70-80 cm in vederea ramificarii. In final inaltimea plantei va fi de 3-3,5 m. Forma de tufa nu este recomandata pentru plantatii intensive deoarece imprima vigoare mult mai mare comparativ cu monotulpina.

 

Pentru T.G.L. In agricultura ecologica recomandam sistemul de conducere sub forma de tufa.

Taierile de fructificare vor urmari mentinerea echilibrului dintre crestere si rodire prin indepartarea tulpinilor imbatranite, prin taieri de reductie in lemn de 3-5 ani. Taierile de fructificare se aplica toamna dupa caderea frunzelor.

Ramuri anuale de pe semischelet nu vor fi nici rarite nici scurtate deoarece au in varf mugure mixt eventual un grup de amenti, iar prin scurtarea acestora se diminueaza recolta. cresterile anuale viguroase nu se vor scurta, ele in anul urmator se vor transforma in semischelet purtator de rod.

O lucrare specifica cu ocazia taierilor este indepartarea drajonilor si lastarilor din colet.

 

 

 



Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator
  • Recoltarea si Valorificarea CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































    Persoane de contact si asistenta
    Nume Prenume: Nuti Lazar
    functia: economist
    e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
    tel: 0724095743
    Nume prenume: George Jorj
    functia: tehnician specialist
    e-mail george@iltartufoalba.ro
    tel: 0726255503
    Detalii pentru comenzi,
    produse cu trufe,retete
    culinare pe baza de trufe:
    Nume prenume: Dan Nicoleta
    e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
    Tel: 0726255504

    Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

    Nume prenume : Simon Nicoleta

    Tel.:  00359876900372
    kunti2009@yahoo.com
    Smiley face

    Smiley face

    Smiley face

    Smiley face

    Smiley face